• sarahrobbie@phaedracolt.com
Blog
Ítélj meg egy könyvet a borítója alapján!

Ítélj meg egy könyvet a borítója alapján!

Hallottad valaha, hogy sose ítélj meg egy könyvet a borítója alapján? Fogadok, igen. Az emberek csak azért mondják, mert az igazság az, hogy elsőre mindenki a borítója alapján ítél meg egy alkotást!


Még ha a világ legjobb történetét is írtad meg, akkor sem lesz best seller egy rossz borítóval. A könyvborító árulja el ugyanis az olvasóknak, hogy a műved mennyire profi, és megéri-e az idejüket és a pénzüket. Az ütős borító nagyon fontos. Világos üzenetet kell közvetíteni az olvasóknak, és néhány alap dolgot el kell mondania a regényedről. Például: Milyen műfajú az alkotás? Fikció vagy sem? Miről szól? És a legfontosabb: profin összerakott, vagy csak össze lett csapva?
A könyborító az elsőszámú marketing eszközöd, szóval ha van rá pénzed, mindenképp grafikusra bízd ezt a munkát, tényleg megéri!
Ha nem, és te készíted el a borítót, programok közül én az Adobe Photoshopot javaslom hozzá, de persze van néhány más, egyszerűbb alkalmazás is, ami működhet, például a Canva, a Book Brush, a DIY Book Covers, vagy a Vexels.
Ebben az esetben jó minőségű képre lesz szükséged. Számtalan oldal létezik már, ahonnan ingyenesen is letölthetsz fotókat, de ne feledd: a képnek érzelmeket kell kiváltania, amikor valaki ránéz, ugyanekkor ne legyen túl se túl színkavalkádos, se túl zsúfolt. Színekből elég 2, max 3 különböző, hogy megteremtse a hangulatot és az üzenetet, amit küldeni akarsz.
A betűtípus választás sem elhanyagolandó. Lényeges a könyv műfajának a megerősítésében, az üzenet továbbításában, és persze az érzelmek kiváltásában.

A Repugno borítójának a titka (spoiler nélkül!):
Kicsit kontroll freak vagyok, így én magamnak terveztem a borítót. Azt akartam, hogy egyszerű legyen, és feltűnő, ehhez pedig a történetből válogattam össze a fontosabb tárgyakat: a vörös selyem lepedő számtalanszor előjön a könyvben, figyelemfelkeltő hátteret szolgáltat, és meghatározza a borító fő színét.
A másik tárgy természetesen a colt, ezüst sárkány motívummal és a gravírozott Colt felirattal.
Ez A TÁRGY a könyvben.

“Amíg nem mondta, sosem tűnt fel, hogy a nevemben benne van a latin „draco”, ami sárkányt jelent. A sárkány mint szimbólum kettősségén eltűnődtem, és visszagondolva az életemre elismertem, a kettősség mindig jelen volt. Most aztán pláne…” – Phaedra Colt – Repugno

Látod? Semmi sem véletlen a borítón!

X