• sarahrobbie@phaedracolt.com
Blog
E-könyvek VS nyomtatott könyvek 2022-ben

E-könyvek VS nyomtatott könyvek 2022-ben

Sokan azt jósolták az e-könyvek elterjedését vizsgálva, hogy meg fogják előzni a hagyományos könyveket. Bevallom, én is a nyakamat tettem volna rá, hogy mostanra már a többség e-könyveket fog olvasni, és nyomtatottat maximum ajándékba fognak venni egymásnak az emberek.
Tévedtünk. Manapság a könyvek népszerűségben magasan verik digitális rokonaikat.

Az elmúlt években a nyomtatott könyvek érezhetően drágultak, a nagyrészük már 4000 Ft feletti áron kapható a boltokban.

Mi az oka alapból a drágulásnak?

1.: A Covid miatt megemelkedett a papír előállítása iránti kereslet (pl. mivel sokan rendeltek házhoz)
2.: Viszont a lezárások miatt kevesebb papírt tudtak termelni, és a lezárások után is kellett idő az újrainduláshoz
3.: A környezetvédelem miatt a műanyag csomagolások helyét a papír veszi át
4.: A cellulózból hiány van, miközben a kereslet rá magas, ergo az is drágult
5.: Nőttek az üzemanyag-és energiaárak
6.: Emelkedett a könyvkiadásban dolgozók bére
7.: Na és persze a jó öreg infláció…
Sajnos nem valószínű, hogy a jövőben ez a dráguló tendencia változni fog.

Akkor miért nem vált valóra a jóslat az e-könyvek térnyeréséről?

Ehhez először nézzük meg a pro-és kontrákat.
Személy szerint ötből négy könyvet e-könyv formában fogyasztok. Nincs e-book olvasóm, telefonról olvasok, ami nem meríti jobban a készülékemet, mint bármely más alkalmazásnak a használata, sőt. Emellett hála az ebook reader appnak (ami nekem a legjobban bevált) személyre szabhatom az e-könyv megjelenését. Az se hátrány, hogy bárhol bármikor tudok olvasni, nem szükséges, hogy nagy táska legyen nálam, nem foglalnak fizikailag helyet se otthon, se akkor, ha úton vagyok, ellenben a könyvekkel.

További érv az e-könyvek mellett, hogy kockázatmentesebb a megvásárlásuk, mivel olcsóbbak. Ha egy régi, kedvenc szerzőnktől vásárolunk könyvet, általában tudjuk, mire számítsunk, és nem bánjuk meg, hogy költöttünk a regényre. Egy ismeretlen, vagy kevésbé ismert szerző esetében viszont rizikós lehet több ezer forintot kiadni valamire, ami lehet, hogy nem is fog tetszeni. Ám ha e-könyvként szerezzük be, kisebbet bukunk, ha mégse jönne be annyira a történet.

Bár sok előnye van az e-könyveknek, azért nem tudja pótolni azt a feelinget, amikor az ember ül otthon a kanapén egy zimankós téli estén, nyakig bebugyolálva egy puha pokrócba, és elmerül egy illatos regényben, érzi a papírt az ujjai alatt, lapoz, számára érzelmi jelentőséggel bíró könyvjelzővel jelöli meg, épp hol tart… Ezek olyan plusszok a nyomtatott könyvek mellett, amik úgy tűnik, verik az e-bookok előnyeit! Az emberek fordulnak vissza a hagyományos könyvekhez, csak hogy kiszakadhassanak a digitális zajból, és teljes értékű, zavartalan én-időt tudjanak eltölteni.

Ha környezetvédelmi szemszögből hasonlítjuk össze őket, akkor a hagyományos könyv előállítása és szállítása komolyan megterheli a környezetet. Ugyanekkor kutatások azt állítják, hogy a digitális könyvolvasók előállítása, szállítása, üzemeltetése még károsabb, és sokszorosan növelik az e-könyvek szén-dioxid lábnyomát. Arról nem is beszélve, hogy pár éven belül ezek az eszközök tönkremennek és hulladékká válnak. Ha innen nézzük, a legkörnyezetbarátabb megoldás a könyvtár vagy a cserebere.

Zárójeles gondolat szerzői szemszögből (ez a saját tapasztalatom): a nyomtatott könyvek utáni jutalék alacsonyabb, mint az e-könyvek után járó. Viszont ha valaki az író weboldaláról vásárolja meg az e-könyvet, a pénz 100%-ban a szerzőé! #vásároljazírótól

Összegzés

Lezárásként azt mondanám, hogy mind a kétfajta könyvtípusnak megvan az előnye és a hátránya is, ki ezt preferálja, ki azt, ki pedig – mint én is – használja és szereti mind a kettőt. Most már nem hiszem, hogy a digitális könyvek a jövőben kiszorítanák a nyomtatottakat, viszont nagyon jól kiegészítik, ha pedig nem veszünk miattuk külön ketyerét, hanem az amúgy is meglévő mobilunkon olvasunk, még a környezetnek se ártunk.

Leave a Reply

X