• sarahrobbie@phaedracolt.com
Blog
Karácsonyi szörnyetegek

Karácsonyi szörnyetegek

A Karácsonyt az emberek általában örömmel és izgalommal várják. Azonban kevesen vannak tisztában a világ különböző kultúriában létező karácsonyi szörnyetegek alakjaival. Most nézzünk meg tíz olyan gonosz teremtményt, akik rémessé teszik az ünnepeket a folklórok szerint.

Az ünnepek alatt számos kultúrában ijesztő karácsonyi szörnyetegek bukkannak fel, hogy káoszt hozzanak magukkal, megbüntessék azokat, akik rosszul viselkedtek, és akár meg is egyék őket. Ezek a történetek többnyire azért születtek, hogy ösztönözzék a kisgyerekeket arra, hogy jók legyenek. És nem csak azért, hogy ajándékot kapjanak. Hanem hogy egyáltalán életben maradjanak…

Krampusz – Ausztria, Németország, Magyarország

Őt mi is jól ismerjük, nekem hozott is többször virgácsot a szemétje. 😀 A Krampusz a jóságos Mikulás gonosz kísérője. Általában úgy írják le, hogy “félig kecske, félig démon”, bozontos szőrrel, szarvakkal, hosszú nyelvvel. A láncait csörgetve járja a városokat, virgáccsal fenyegeti a gyerekeket, a rendetleneket pedig megbünteti.

Belsnickel – Németország

Belsnickel egy különös alak, aki szőrmében és időnként hosszú nyelvvel ellátott maszkban jelentkezik. A rosszkedvű, rongyos férfi általában egy pálca-szerű dolgot tart a kezében, amivel a rosszcsont gyerekeket veri. Azonban ha azok kedvesek, akkor Belsnickel süteményt, cukorkát és diót ad nekik. Így azért kevésbé para a fószer.

Jólakötturinn (Yule Cat) – Izland

Az izlandi Jólakötturinn, avagy “Yule Cat”, nem egy cuki cicus. Ez a hatalmas fekete macska pengeszerű bajszával, lángoló szemeivel és szörnyű karmaival egerek helyett emberekre vadászik, és felfal mindenkit, aki nem kap új ruhát Karácsonykor. A mitikus lény egy izlandi hagyományhoz kötődik, amely szerint azok, akik minden munkájukat időben befejezik, új ruhát kapnak karácsonyra, míg a lusták nem. Vajon a zokni számít?

Gryla – Izland

Egy hatalmas ogre. Karácsonykor a hegyekből érkezik, hogy a közeli városokban gyerekekre vadásszon, és a zsákjában hazavigye őket. Kedvenc étele a csintalan gyerekekből készült pörkölt, amire csillapíthatatlan étvágya van.

The Yule Lads – Izland

Felejtsd el Hófehérke hét törpéjét, és készülj fel arra, hogy a 13 “Yule Lads” avagy karácsonyi fiúktól idegbajt fogsz kapni. Ezek a karácsonyi szörnyetegek egy 13 testvérből álló, gnóm kinézetű banda, akik december 12. és 24. között látogatják meg a házakat, és minden egyes napra különféle rosszaságok elkövetéséért felelősek. Mindegyiknek külön neve és “specialitása” van.

Frau Perchta – Ausztria, Németország

Frau Perchta sokféle néven ismert, többek között az olasz La Befana, a szláv Baba Yaga és az orosz Babushka néven, de a módszere minden esetben ugyanaz: megjutalmazza a jó munkát végzőket és megbünteti a lustákat. Képes váltani a kedves, szépséges alpesi istennő (akitől a történet szerint származik) és a szadista, ráncos boszorkány között, attól függően, hogy kedvében jártál-e neki. Ha feldühíted, akár ki is tépheti a belső szerveidet, és szeméttel pótolja őket. Cuki csajszi lehet. 😀

Hans Trapp – Franciaország

Egy Mikulás-ellenes gonosztevő. A legenda szerint egy létező férfi volt, aki a sátánt imádta, és kiátkozták a katolikus egyházból. Ezután az erdőbe száműzték, ahol madárijesztőnek álcázta magát, hogy a gyerekekre vadászhasson. Északkelet-Franciaországban a szülők a mai napig emlegeti a nevét, hogy rávegye a gyerekeket a kelbimbó elfogyasztására. Ez is egy megoldás. 😀

Lussi – Norvégia

December 13-án Norvégiában és Svédországban Szent Lucia napját ünneplik. Régen úgy hitték, hogy aznap este egy Lussi nevű démon vagy boszorkány jön el a csatlósaival. A zsákmányuk az volt, aki elég bolond volt ahhoz, hogy kint tartózkodjon. Úgy tűnik, Lussi egyfajta antimikulásként is működhetett, aki a kéményen keresztül jött le, hogy elvigye a rossz gyerekeket. Mindezek ellen a legjobb védekezés az volt, ha egész éjjel bent maradtak a lakásban, égő fényekkel. Vagy kandallóval a biztonság kedvéért.

Karakoncolos – Törökország és Bulgária

A karakoncolos, a jeti ijesztőbb változata, télen jelenik meg, hogy bajt keverjen. Törökországban ismert arról, hogy az utcasarkokon álldogál, és rejtvényeket ad fel a járókelőknek. Ha olyan választ adsz, amelyben szerepel a “fekete” szó (“kara” törökül), akkor sértetlenül elmehetsz. Ha nem, akkor ki leszel ütve – jelentsen ez bármit.

Kallikantzaroi – Görögország

Mi rosszabb egy démonnál (ami nem egy vérfarkas)? Egy csoportnyi démon. Görögországban azt mondják, hogy ezek a szörnyek az évet a föld alatt töltik, és a földön átívelő életfát fűrészelik, mielőtt decemberben újra felbukkannak, hogy bajt és káoszt okozzanak. Ez magában foglalja azt is, hogy ellopnak minden gyermeket, aki a Karácsony 12 napja (december 25 és január 6) alatt születik, hogy démontársukká változtassák őket.

Tehát

Bár ezek a karakterek elvileg csak a fantázia szüleményei, érdekes látni, hogy a Karácsony sem csak móka és kacagás! Ezúton is szeretnék boldog Karácsonyt kívánni mindenkinek, és vigyázzunk, nehogy a karácsonyi szörnyetegek is bekopogjanak az ajtónkon!

Ha érdekel, miért utálják a vámpírok a fokhagymát, ide kattintva ezt is megtudhatod!

X