• sarahrobbie@phaedracolt.com
Blog
Miért nem tudnak a vámpírok invitáció nélkül bejönni a házunkba?

Miért nem tudnak a vámpírok invitáció nélkül bejönni a házunkba?

A vámpírmesék birodalmában van egy különös szabály, miszerint a vérszívók nem sétálhatnak be az otthonunkba amikor épp kedvük tartja, kivéve, ha behívjuk őket. Ez apróságnak tűnhet, de mély jelentőséggel bír. Ha valaha is elgondolkoztál ezen a furcsaságon, nem vagy egyedül. Azonban ennek az ősrégi mitológiai rejtély kialakulásának is megvannak az okai. Szóval miért nem tudnak a vámpírok invitáció nélkül bejönni a lakásunkba?

A vámpíroknak hagyományosan meghívásra van szükségük ahhoz, hogy belépjenek valakinek a házába. Ez olyan erős, hogy például még maga Drakula gróf is – a hatalmas ereje ellenére – meghívást igényel, ezzel is hangsúlyozva ennek az ősi szabálynak az erejét.
Azt annyira nem kell magyarázni, hogy a templomok és a szent helyek miért megközelíthetetlenek a vámpírok számára. De honnan jött a vámpírok otthonokba való behívásának ötlete?

Kis történelem

A “vámpíroknak meghívásra van szükségük” koncepció eredete mélyen a folklórban és a mítoszokban gyökerezik. A 17. századba nyúlik vissza, egy babonáktól hemzsegő korba. Leona Allatius görög teológus, az olasz reneszánsz mecénása 1645-ben, éppen az Oszmán Birodalom és a Velencei Köztársaság közötti háború sűrűjében írta le a témát. Egyik kéziratában megemlítette, hogy ezek a mitikus lények nem tudnak kárt tenni a polgárokban vagy az otthonaikban, hacsak nem hívják be őket.

Ezt az aktust, hogy valaki kinyitotta az ajtót egy vámpír előtt, udvarias gesztusnak tekintették, amely lehetővé tette számukra, hogy elvegyüljenek a bent tartózkodó emberek között. A vámpírokat sötét vonzerejük ellenére tisztátalan lényeknek tekintették, akik a bűnt, a sötétséget és a pogányságot képviselik.

Történelmileg volt némi átfedés a valós események és a vámpírhit megerősödése között. Mielőtt az orvostudomány még nem tudta volna pontosan megállapítani a halált, előfordult, hogy embereket élve eltemettek. Az ilyen események táplálták a lakosság képzeletét, ami arra késztette őket, hogy higgyenek a halálból feltámadó egyénekben. Emellett az olyan betegségeket, mint a tuberkulózis és a bubópestis, egykor a vámpírizmus tüneteinek tekintették.

Miért nem tudnak a vámpírok invitáció nélkül bejönni az otthonainkba?

Ez a szabály azon az elképzelésen alapul, hogy az otthon küszöbének mágikus akadályként kell működnie. Olyan, mint egy láthatatlan pajzs, amely megvédi a lakókat a külső ártalmaktól. Ami a vámpírokat illeti, ez a küszöb nem csupán egy fizikai határ, hanem egy spirituális határ is. Ha egy vámpír meghívás nélkül próbál erőszakkal bejutni, meggyengülhet, vagy akár el is veszítheti az erejét. Képzeljünk el egy házat körülvevő védőbuborékot; ennek a buboréknak az ereje a család kötelékétől függ. Ha a család évek óta harmonikusan él, az otthonuk védőgátja szupererős lesz.

Azonban ha valaki vérivó barátainkat egyszer behívja, a gát “megtörik” számukra, és bármikor visszatérhetnek. Emlékszel Drakulára és Lucy-ra Bram Stoker regényéből? Igen, miután meghívták, Drakula szabadon meglátogathatta szegény Lucy-t, amikor csak akarta.

De nem csak az otthonokba való belépésről van szó. Ez a szabály azt az elképzelést tükrözi, hogy a gonosz, amelyet a vámpír képvisel, nem árthat neked, hacsak nem engeded meg neki. Ez egy választás, a szabad akarat cselekedete. Azzal, hogy behívsz egy vámpírt, metaforikusan (és ebben az esetben szó szerint) beengeded a sötétséget az életedbe.

Tehát, ha legközelebb vámpírfilmet nézel, amiben a vérszívó odakint ólálkodik, várva a meghívásra, tudni fogod, miért!

És azt tudod, miért nem látszódnak a vámpírok a tükörben? Ide kattintva megtudhatod!

X