• sarahrobbie@phaedracolt.com
Blog
Vámpírok a különböző kultúrákban

Vámpírok a különböző kultúrákban


A vámpírok évszázadok óta foglalkoztatják az emberiség képzeletét. Különböző kultúrákban változatos formában jelennek meg, de mindegyikben közös, hogy ezek a lények valamilyen módon kiszívják vért az élőlényekből. Lássuk, hogyan manifesztálódnak világszerte.

Ebben a bejegyzésben a köztudatban settenkedő vámpírokról nem szeretnék írni, Draculát és társait mind jól ismerjük. A világ más tájain lévő kultúrák vérszívóiról azonban kevesebb ismerettel rendelkezhetünk. A vámpírok a különböző kultúrákban nagyon érdekes és bizarr alakokat öltenek, íme néhány érdekes példa.

Yara-ma-yha-who – Ausztrália

A Yara-ma-yha-who egy ausztrál mitológiai lény, aki egy kis, vörös, majomszerű emberkére hasonlít. A feje túlméretezett, ujjainak és lábujjainak hegyét pedig “polipszerű” szívókák borítják, fogai nincsenek.
A fügefák lombjai között él, és a fa tövébe megpihenő emberekre vadászik. Először rátapad az áldozatra, és szívószerszámmal ellátott ujjain keresztül gyorsan kiszívja az ember vérét, de nem öli meg, hanem – és itt jön egy fura csavar -, egybe lenyeli a zsákmányát. Ezután elmegy egy közeli folyóhoz inni, majd aludni, hogy miután felkelt, visszaöklendezze majdnem sértetlenül az embert. Csak azért majdnem sértetlenül, mert a “kaland” következményeképp a szerencsétlen lélek nagyon kicsivel rövidebbé válik.

A Yara-ma-yha-ki újra és újra megtámadja ugyanazt az embert, ha úgy alakul, aki minden egyes támadással egyre kisebbé, vörösebbé és vérre éhesebbé válik. Aki elég buta ahhoz, hogy újra és újra a fügefák alatt aludjon, az végül – nem tudni pontosan, hány támadás után – teljesen Yara-ma-yha-who-vá változik.

Jiangshi – Kína

A kínaiak Jiangshi néven emlegetik élőhalottaikat, ami “merev holttest”-nek fordítható. Találó név a vérszívókra, akik a zombikhoz hasonlóan előre nyújtott karral járkálnak. Merevségük miatt még járni sem tudnak rendesen, így ugrálva jutnak el oda, ahová menniük kell, ezért kapták angol becenevüket: “hopping vampire”.

Egy holttest akkor válhat jiangshi-vá, ha erőszakos halált hal, vagy nem temetik el megfelelően, vagy villám csap a holttestbe, vagy átugrik felette egy állat, vagy egy varázsló kelti életre. A legyőzésének is több módja van, például: fekete kutya vérével, szűz fiú vizeletével, csirketojással, lélegzetvisszatartással, tükröt mutatva neki, vagy kakas kukorékolásával. A leghatékonyabbnak egy taoista talizmán a lény homlokára ragasztása tűnik.

Az általában a Qing-dinasztia egyenruhájába öltözött jiangshikről szóló történetek a 15. század óta ismertek, és a mai napig elterjedtek a populáris kultúrában, olyannyira, hogy saját irodalmi és filmes műfajuk is van.

Soucouyant – Amerika

A soucouyant nappal öregasszonyként jelenik meg, éjszaka azonban tűzgolyó alakban repülve keresi áldozatát. Állítólag bármilyen méretű lyukon, például repedéseken és kulcslyukakon keresztül be tud jutni vacsorája otthonába. Alvás közben szívja ki az emberek vérét, fekete és kék nyomokat hagyva maga után. Ha a soucouyant túl sok vért szív, az áldozat vagy meghal és soucouyant lesz belőle is.

Brahmaparusha – India

Ez vámpír egy rosszindulatú teremtmény, aki örömét leli az emberevésben. Már a megjelenése is beteg: megölt áldozatának a beleiből turbánt csinál, és koronaként a fejére téve hordja. A brahmaparusha arról is ismert, hogy mindig magánál hord egy emberi koponyát, és amikor megtámadja az áldozatát, annak a nyakából a koponyába önti a vért, pohárként használva. Kedvenc csemegéje viszont nem a vér, hanem az emberi agy…

Nem tudni, hogy lehet legyőzni, az is rejtély, hogy teremtődik.

Ramanga – Afrika

Afrikában rengeteg furcsa vámpír-mítosz van, egyet emelnék ki, ami szerintem a furák között a legfurább – és finoman fogalmaztam: ezt a vámpírfaj a madagaszkári Betsileo törzs körében “találták”. A ramanga olyan személy, aki a törzs főnökeinek hát… finoman fogalmazva is undorító szolgálatokat végez. Amikor egy magas rangú személynek levágják a körmeit, vagy olyan orvosi kezelésen esik át, amely során vér folyik, a ramangától elvárják, hogy megegye a körömdarabokat és megigya a vért. Ha éppen nincs a közelben ramanga, a körömlevágást és a vért gondosan megőrzik a lény visszatéréséig.

Baobhan sith – Skócia

A baobhan sith egy női tündér a skót felföld folklórjában. Vannak közös vonásaik a succubusokkal is. Gyönyörű nőként jelenik meg, aki elcsábítja áldozatát, mielőtt megtámadja és megöli szegényt. A vér szaga vonzza az emberekhez, képes olvasni az ember gondolataiban, és olyanná változni, akit a férfi szépnek talál. Általában zöldet visel, és gyönyörű, eltekintve a kecskelábaktól, amelyeket hosszú szoknyák alá rejt. A nappal elűzi őket, gyengéjük a vas, és vérrel táplálkoznak.

A sort még lehetne folytatni…

… szóval nem kizárt, hogy ennek a bejegyzésnek lesz még folytatása. A vámpírok a különböző kultúrákban nagyon változatos módokon bukkannak fel. Bár a folklórokban eltérő formában és jelleggel jelennek meg, kétségtelen, hogy mindenhol jelen vannak.

Ha érdekel, miért nem tudnak a vámpírok invitáció nélkül bejönni az otthonainkba, ide kattintva ezt is megtudhatod!

X