• sarahrobbie@phaedracolt.com
Blog
Miért utálják a vámpírok a fokhagymát?

Miért utálják a vámpírok a fokhagymát?

Mind hallottuk már azt a legendát, hogy a vámpírok ellen jó a fokhagyma. De honnan származik ez a hiedelem? Az összes gyógynövény közül miért pont a fokhagyma az, amiről azt hitték, hatással van a vámpírokra?

Vámpírok és fokhagyma a történelemben

A fokhagyma a világon az egyik legnépszerűbb fűszer. Termesztése már a kora ókorban elterjedt, és számos kultúra hitt a fokhagyma sokoldalú erejében: természetes rovarriasztóként, antibiotikumként és más természetfeletti gonoszságok elleni védelemként is használták. Az ókori Egyiptomban szent növényként tisztelték.
A vámpírok ellen használt fokhagyma nagy népszerűségnek örvendett. Hogy megakadályozzák, hogy valaki vámpírrá váljon, szokás volt fokhagymagerezdeket tömni a holttest orrába és szájába, és a szemeket is bedörzsölték vele. Továbbá, ha “megöltek egy vámpírt”, és levágták a fejét, akkor a száját fokhagymával töltötték meg, hogy ne térjen vissza. Sok országban fokhagymát akasztottak az ajtóra, hogy elriasszák a vámpírokat.

Romániában az 1970-es években, egy templomban az istentisztelet alatt fokhagymát osztogattak, megfigyelték azokat, akik nem voltak hajlandóak megenni, és ha nem, akkor az illetőt megvádolták azzal, hogy vámpír. Azért durva, hogy ez alig 50 évvel ezelőtt történt, nem?

Azonban nem csak Európában dívott fokhagymával harcolni a gonosz ellen: Kínában és Malajziában a gyermekek homlokát dörzsölték be vele, hogy megakadályozzák a vámpírok támadását. A Fülöp-szigeteken a hónalj alatti részt kenték be vele. Jó illatuk lehetett. 😀

Mi az alapja ennek a hiedelemnek?

A fokhagyma a benne található allicin nevű kémiai vegyület miatt erős antibiotikum. A vámpírokkal kapcsolatos egyes európai hiedelmek szerint a vámpírok nyálukban lévő vírussal fertőzik meg az áldozataikat, ami harapás útján terjed, vérszívás közben, így az antibiotikum, ami a fokhagyma által az áldozat vérébe kerül, megöli a vámpírt.

Egy valódi vérbetegség, a porfíria, is lehet ennek a hiedelemnek az eredete: a porfíriában szenvedők sápadtak, érzékenyek a fényre, és még a fogaik is nagyobbnak tűnhetnek, mert az ínyük sorvadásnak indul és visszahúzódik. A fokhagyma súlyosbítja ezeket a tüneteket, ezért a porfíriában szenvedő emberek gyakran kerülték a fokhagymát. Ráadásul a népi orvoslásban vérivással próbálták gyógyítani ezt a betegséget. Nem csoda, hogy a betegek környezetében élők azt hitték, hogy szegények vámpírok…

A vérszívók és a fokhagyma közti összefüggést egyébként Bram Stoker “véste kőbe” az 1897-ben megjelenő Dracula regényével.

Személy szerint nem gondolom, hogy a fokhagyma hatással lenne a vámpírokra, így a Phaedra Colt könyvekben sincs szó ilyenről. Karó a szívbe vagy lefejezés, az a tuti.
Ha vámpírokról van szó, jobb biztosra menni.

Leave a Reply

X